Sier du unnskyld når du egentlig ikke har noe å beklage for?

unnskyld
stine nilsen - mestre livet coaching

stine nilsen - mestre livet coaching

Det å si unnskyld er en god egenskap. Det er viktig å kunne anerkjenne at du kanskje har gått over streken og dermed kan stå for det og beklage. Det er det en enorm styrke i. Dette henger ofte sammen med din samvittighet. Når du gjør noe som ikke er greit, så kommer denne dårlige samvittigheten snikende, som også gjør at du evner å si unnskyld.

 

Det som derimot ikke er bra, er hvis den dårlige samvittigheten spiser deg opp når du egentlig ikke har gjort noe galt. Eller at du unnskylder deg for ting du egentlig ikke trenger å unnskylde deg for.

 

For eksempel hvis du må avlyse en avtale. Eller hvis du overreagerer på noe hvor reaksjonen kanskje egentlig er berettiget, etc. Da kan samvittigheten velte over deg som et fjell og du føler kanskje på en trang til å beklage deg. Høres dette kjent ut?

 

Har du egentlig tenkt på hva slags signaler det egentlig sender ut? Både overfor deg selv, men også for andre.

 

Bortforklaringen din kan virke mot sin hensikt. Det virker nesten som om du faktisk har gjort noe galt, eller lyver, når du overforklarer. En person som hele tiden unnskylder seg, fremstår ofte som usikker og utrygg i seg selv, mens en person som kan stå for det han eller hun sier, og som klarer å komme med korte, men presise beskjeder, de fremstår mye tryggere.

 

Ta for eksempel at du skal gi beskjed på jobb at du er syk. Da trenger du bare å ringe å si:

 

«Hei, du jeg er litt syk i dag så jeg kan dessverre ikke komme på jobb».

 

Du trenger ikke å overforklare slik som dette:

 

«Hei, jeg må bare beklage, men jeg er syk så jeg kan ikke komme på jobb. Jeg kommer tilbake så fort jeg kan. Hvis det er noe så må du selvsagt bare ringe. Jeg kan sikkert jobbe hjemmefra altså. Jeg ble nok smittet av sønnen min som har vært syk nå i noen dager» osv…

 

For det første, så trenger du ikke å beklage for at du er syk. Det er noe som skjer alle og noe som ikke er viljestyrt. For det andre, så trenger ikke sjefen din en lang avhandling om hvorfor du er syk. Eller om når du ble syk. Du skal heller ikke kompensere med å jobbe hjemmefra. Er du syk, så er du syk.

 

Et annet eksempel kan være at du blir invitert med ut sammen med noen venner, men du er syk eller kanskje du rett og slett bare ikke orker fordi du trenger litt etterlengtet egentid. Du har kanskje avlyst mye den siste tiden, noe som gjør det ekstra vanskelig å skulle avlyse nok en gang.

 

Du svarer derfor:

 

«Hei. Det hadde vært koselig, men jeg tror ikke jeg kan i dag. Det har vært så mye på jobben den siste tiden. I tillegg har jeg stresset mye og trenger å være litt alene akkurat nå. Jeg beklager virkelig altså, for jeg har veldig lyst. Jeg blir med neste gang, jeg lover!»

 

Hva med å heller bare si kort og enkelt:

 

«Hei, takk for invitasjon. Det hadde vært veldig hyggelig, men i dag kan jeg rett og slett ikke».

 

Det er en helt ærlig sak at du ikke kan og vennen din trenger nødvendigvis ikke en lang avhandling om hvorfor du ikke kan. For kan du ikke, så kan du ikke, sånn er det bare. Så kan du heller kompensere med å invitere til noe når du kjenner at du har overskudd igjen til å være litt sosial. Slik viser du at du er interessert i å finne på noe, selv om du kanskje har vært litt asosial den siste tiden.

 

Ikke beklag for følelsene dine

 

Andre ting du kan si unnskyld for, som du egentlig ikke trenger å unnskylde deg for, er når du ikke forstår noe. For eksempel hvis noen forklarer deg noe og du ikke skjønner det, da trenger du ikke å unnskylde deg for det. Det er jo ikke din feil. Du sier enkelt og greit at dette forstår jeg ikke, kan du forsøke å forklare det en gang til?

 

Hvis du blir sint eller lei deg og gråter eller utagerer i sinne (når det er berettiget) så trenger du heller ikke å si unnskyld. Hvorfor skal du unnskylde for følelsene dine? Selvfølgelig, blir du hysterisk og går over streken så kan du gjerne beklage for oppførselen din, men følelsene i seg selv er ikke noe du skal beklage deg for. Vi har alle rett til å bli sinte, skuffet og lei innimellom, ofte er det berettiget og da skal du ikke si unnskyld.

 

Du sier for eksempel ikke unnskyld fordi du brakk benet, med påfølgende forsvarstale for hvorfor og hvordan du brakk benet. Du forklarer kort og enkelt: «Jeg brakk bene da jeg hoppet på trampolina».

 

Dette er noe du kanskje kan bli mer bevisst på

 

Tenk på det neste gang du får en trang for å beklage deg. Eller når du får en trang til å overforklare hvorfor du ikke kan være sosial, eller hvorfor du må være hjemme fra jobb. Må du egentlig gi en lang avhandling? Eller holder det med en forklarende, men kort beskjed?

 

Husk også at du ikke skal beklage følelsene dine. Du kan beklage for handlingen følelsene dine får deg til å gjøre, hvis det er destruktive handlinger som kanskje går utover andre. Men følelsene i seg selv skal du eie og ha rett til å føle! Ikke statliggjør deg selv ved å beklage for alt, hele tiden.

 

Ved å fokusere på disse tingene, og å være flinkere til å bare si rett ut: «Hei, i dag kan jeg ikke»,  «I dag er jeg syk», eller«Jeg blir litt sint når du sier slik», osv. Så vil du etter hvert også bli tryggere i deg selv. Du vil kjenne på en mer autoritær holdning overfor deg selv – du blir sjefen i ditt liv og du blir trygg i din rolle som denne sjefen. I tillegg vil du fremstå som en mye tryggere og selvsikker person overfor andre.

 

Les også: 5 tips for hvordan du kan få bedre selvbilde

 

Relevante lenker:

Psykmagasinet.noMin aller største fiende er meg selv og selvbildet mitt

 

Kommentarer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no

Scroll Up