• stinenilsen@mestrelivet.no

Natur og psykisk helse:

Mennesker er skapt for å leve i et med naturen 

natur og psykisk helse

Folk som bor landlig og som har mye grønt arealer lett tilgjengelig, er mer lykkelige enn folk som bor i byer.

 

Fra tidenes morgen har vi løpt rundt i naturen, bodd minimalistisk med store grøntarealer rundt oss. Vi måtte leve av naturen, jakte etter maten vi spiste og klærne vi brukte. Evolusjonen har sakte men sikkert dratt oss bort fra den og aldri før har det vært så mange som sliter psykisk som i dag. Tilfeldig? – Neppe. ‘

 

Nå skal jeg ikke si at vi må tilbake til steinalderen og leve som dyr. Vi har riktignok utviklet oss i positiv retning på mange områder og vi har gått fra primitive til siviliserte, tenkende og intelligente vesener – De aller fleste av oss i alle fall. Likevel så går det an å holde fast på noe ved tidene før oss. Det at vi forflytter oss fra naturen, kan se ut til å ha store sammenhenger med en av vår tids største utfordringer rent helsemessig; nemlig psykisk sykdom.

«Adopt the pace of nature: her secret is patience.»

– Ralph Waldo Emerson

Min vei ut i naturen

«Dette er hva naturen har blitt for meg: Mestring og tilstedeværelse – en god følelse som demper uro og grubling. »

Beste medisin mot angst og depresjon, er fysisk aktivitet og det å komme seg ut i naturen. Om jeg fikk ei krone for hver gang jeg har fått høre eller lest dette så hadde jeg vært rik i dag.

 

At det er en sannhet i det har jeg aldri vært i tvil om. Det jeg derimot har tvilt på er min egen evne til å klare det når angsten sier det ikke er trygt og depresjonen forteller meg at det ikke er noe vits. Og dermed har jeg lyttet til det og holdt meg hjemme.

 

Nå 13 år senere, så har noe skjedd. En indre gnist er tent og jeg har blitt forelska.

 

Naturen har sakte men sikkert stjålet en bit av hjertet mitt. Folk som kjenner meg er like sjokkert som det jeg selv er; «At du noen gang skulle bli et friluftsmenneske hadde jeg aldri trodd.» Og vet du, det hadde ikke jeg heller trodd. Jeg var den jenta på skolen som kom i jeans når vi skulle på skitur, som nektet å gå med regntøy fordi det var stygt og som generelt gjorde det som kunne gjøres for å skulke turdagene.

 

Jeg har funnet en sjelero ved å komme meg ut i naturen. For meg har naturen blitt til følelsen av mestring og tilstedeværelse – gode følelser som demper uro og grubling. Uansett hva du sliter med, så er naturen en god buffer for uroen, mørket og de tunge tankene.

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no

Scroll Up