• stinenilsen@mestrelivet.no
Hva er

Coaching har skutt i være de siste årene her i Norge. Du ser kanskje stadig poster på facebook om coacher som skal hjelpe deg til å «aldri mer møte veggen», «nå alle dine mål og drømmer, med disse enkle stegne», og til å «tjene hundretusener i måneden», alt med noen få, enkle steg, bare du er motivert nok, vil det nok og ønsker det nok.

Du har kanskje spurt deg selv: “Hva er coaching og hvorfor skal jeg benytte meg av en coach? Iløpet av teksten vil jeg derfor oppklare litt hva coaching er og hva en coach kan hjelpe med.

 

Selv er jeg skeptisk av natur og kjenner at disse hokuspokus oppskriftene, som ofte presenteres i ekte «halleluja ånd», ikke treffer meg. Jeg blir om mulig enda mer skeptisk og tenker at dette høres for godt ut til å være sant.

 

Likevel så skal jeg nå kaste meg inn i denne jungelen selv og bli coach. Hvorfor det? Kan du jo spørre. Vel, det er fordi  jeg har et brennende engasjement for å hjelpe andre. Nå skal jeg riktig nok ikke hjelpe deg til å tjene millioner, ei heller til å aldri møte veggen eller til å nå alle dine mål og drømmer i livet. Men jeg ønsker å hjelpe deg til å få et litt bedre liv med det utgangspunktet du har.

 

Jeg ønsker å hjelpe deg til å tåle alle sidene ved livet, bedre. Jeg ønsker å hjelpe deg til å åpne opp sinnet, slik at du kanskje klarer å få et annet perspektiv og slik at for eksempel angst, depresjon eller andre stressfaktorer i livet ditt, ikke kontrollerer deg og ødelegger din livskvalitet. Jeg ønsker altså å hjelpe deg til å finne løsninger som kan gi bedre livskvalitet og som forhåpentligvis også kan eliminere mye stress, uro og vanskeligheter fra livet ditt.

 

Jeg er en introvert, med sosial angst og som ikke er den som skriker høyest i forsamlinger. (Her selger jeg meg ut godt, eller hva?). Jeg er for øvrig mye mer enn det. Poenget er at jeg til tross for dette, klarer å leve et noenlunde normalt og fungerende liv hvor jeg til og med klarer å gjøre typisk ekstroverte ting. Noe som for øvrig ikke alltid har vært tilfelle.

 

Jeg ønsker derfor å bruke mine erfaringer med blant annet angst og depresjons-problematikk, til å hjelpe deg til å finne konstruktive og gode løsninger for å håndtere dette på en måte som ikke gjør at det tar full kontroll over livet ditt.

Da har vi kommet til det store spørsmålet:

 

Hva er egentlig coaching? Jeg tenker det er mange ulike definisjoner på dette. Det er også mange ulike tilnærminger og fremgangsmåter man kan bruke som coach.

 

I coaching er fokuset på hva du vil, dine mål og hvordan du kan oppnå dem. Gjennom coaching skal du bli bevisst på dine handlingsmønstre. I tillegg skal du også bli bevisst på hva som gjør at du reagerer på en spesiell måte i gitte situasjoner. Denne bevisstgjøringen gjør at du får mulighet til å endre reaksjonsmønstrene dine.

 

Det er viktig å huske at resultatet av coachingen er ferskvare. Det vil si at du hele tiden må jobbe for å vedlikeholde resultatene dine. Det er som med fysisk trening; skal du vedlikeholde kroppens muskulatur, styrke og utholdenhet, må det jobbes med kontinuerlig. Når du slutter å trene så uteblir resultatene.

Slik er det med hode også; når du slutter å gjøre de tingene som er bra for deg, så faller du ofte tilbake i gamle spor og ubehaget får på ny spire og gro i deg. Poenget med coaching er derfor å legge til rette for, samt gi de verktøyene som trengs for å klare å vedlikeholde de gode resultatene du får underveis i prosessen.

 

Ulike områder for coaching

Det finnes flere områder for coahing, men det er de samme ferdighetene som kreves uavhengig av hvilket tema det coaches i. Derfor kan en coach i utgangspunktet jobbe med alle temaer.

 

De mest vanlige områdene innenfor coaching er:

  • Ledercoaching
  • Bedriftscoaching
  • Livscoaching
  • Karrierecoaching
  • Sporstscoaching


Selv om en coach kan brukes på alle områder, er det likevel vanlig at coachen spesialiserer seg innen et område eller tema.


Å gå fra teori til handling kan være vanskelig

 

En coach skal dele av sin erfaring og sin kunnskap. Man skal bruke dette som ledd til å inspirere, motivere og hjelpe sin kunde til å løse et problem.

 

Ofte har du selv svaret, men det å gå fra teori til handling kan være vanskelig. Da kan det være fint med hjelp utenfra. Av og til trenger du kart og kompass eller en guide – noen som har tråkket ned veien før deg, som kan lede an og føre deg til ønsket destinasjon. Du må likevel gå veien selv, men sammen med en guide så blir det kanskje litt enklere å finne den riktige veien, litt raskere.

 

Det er det jeg ønsker å hjelpe deg med. Jeg vil lede an å vise deg veien til å mestre livets utfordringer på en mer hensiktsmessig måte. Jeg ønsker å hjelpe deg til å ta tilbake førersetet i ditt liv.

 

Jeg ønsker å hjelpe deg til å finne sjefsstillingen hvor det er du som skal være sjåføren og hvor stress, uro, angst og andre vanskelige ting kun skal være passasjerer som kommer og går, uten å ta over førersetet helt.

Selger ikke gull og grønne skoger


Det er mulig å leve et liv med smerte, med angst eller depresjon, uten at det er det som skal definere din livskvalitet. Jeg vil derfor ikke selge en pakke som lover gull og grønne skoger.

Det er ikke et enkel trinn for trinn program som skal lede deg til et liv uten ubehag, eller uten frykt og tomhet. Et slikt liv eksisterer ikke og de som forsøker å selge det, vel, de selger et luftslott.

Alle har vi potensiale til å gjøre store ting. Til å ha det bra. Til å følge våre drømmer og leve ut våre ambisjoner. Det er vår usikkerhet, vår indre stemme og selvsagt ytre faktorer vi gjerne ikke har kontroll over, som stopper oss.

Da handler det om å finne en vei rundt dette. Åpne opp muligheter vi kanskje ikke visste at eksisterte, kun ved å endre litt fokus. Der er det coaching handler om – å utvikle dette potensiale. Det handler om å lede mennesket fra nåværende tilstand til ønsket mål. Du skal finne svaret selv,  jeg skal bare legge til rette for at du finner dette svaret!

Hei. Mitt navn er Stine. Jeg har slitt psykisk så lenge jeg kan huske. Jeg har flere diagnoser, deriblant angst og depresjon, som har ødelagt mye for meg i livet.

Jeg har vært fastlåst i et destruktivt og negativt mønster som jeg selv har trodd har vært lindrende, men som egentlig har virket mot sin hensikt og dermed vært med på å opprettholde både angsten og depresjonen.

Endelig, etter årevis med angst så har jeg funnet en vei ut av dette destruktive og opprettholdene mønsteret. En vei som på ingen måte kun er rett frem uten humper og nedoverbakker. Men en vei som er lettere å gå på.

Jeg ønsker derfor nå å bruke mine erfaringer og min kunnskap til å hjelpe deg til å oppnå det samme. 

Min mentale verktøykasse, som jeg kaller den, er basert på egen kunnskap og erfaring, i tillegg er det metoder og tankesett som er utviklet av fagfolk og som er basert på forskning.

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no

Scroll Up