5 ting du kan gjøre for å takle et angstanfall

angstanfall
stine nilsen - mestre livet coaching

stine nilsen - mestre livet coaching

Angsten dukker opp i form av uro, panikk, frykt og bekymring og som regel utløses den av at man har levd med mye stress og belastninger over lengre tid. Noe som igjen kan føre til et angstanfall. I dette innlegget ønsker jeg å si noe om hva angst er og hvordan du kan takle et angstanfall.

 

Angst er på mange måter en overlevelsesstrategi. Det setter i gang en rekke prosesser i kroppen som forteller når det er fare på ferde. Slik kan vi beskytte oss mot den aktuelle faren. Man kan dermed dele opp angsten i reell- og ikke reell angst.

 

Reel angst: Er når noe faretruende skjer med deg eller de rundt deg. Om du får en telefon fra en person om at han står utenfor med ei øks og skal halshugge deg, så kroppen gå i alarmberedskap for å sikre din overlevelse. Altså er denne mannen virkelig og du står overfor en reell fare.

 

Kroppen vil da skille ut en rekke hormoner og reaksjoner for å sikre din overlevelse. Såkalt fight – flight – freeze respons. Adrenalin pumpes ut i kroppen, du blir nummen, hjertet slår fortere. Kroppen fokuserer kun på de funksjonene du trenger for å overleve trusselen du står overfor, og det den anser som mindre viktig stenges av.

 

Det samme skjer egentlig når du får et panikkanfall. Denne videoen forklarer veldig greit hva som faktisk skjer i kroppen under et angstanfall og hvorfor det skjer:

 

 

 

Så har vi ikke reel angst, eller irrasjonell frykt: En ulempe med denne fantastiske evnen til å sikre vår overlevelse, er at kroppen ikke klarer å skille mellom reelle og ikke reelle farer. Dermed så vil kroppen få de samme stressreaksjonene, selv om du ikke står overfor en reell trussel, men noe som kroppen husker som farlig.

 

Har du for eksempel holdt på å bli påkjørt, så lagrer kroppen dette og husker det som en trussel. Dermed vil den kanskje gå i alarmberedskap hver gang du skal gå over en vei. Men det er jo ikke slik at hver gang du går over veien, så vil du bli påkjørt. Det kan alltid være en mulighet for at noe kan skje, men det er ikke en konkret trussel der og da.

 

Hva skiller frykt og angst fra hverandre?

Irrasjonell frykt er derfor når du konstant går rundt og er redd for at urealistiske ting skal ramme deg og dermed unngår disse tingene. Som for eksempel at du skal bli påkjørt og dermed unngår å gå over veier. Eller at du skal få et fly i hode, fordi du vet at flyene kan styre.

 

Det å gå rundt og bekymre seg for slikt er i bunn og grunn meningsløst, likevel så dukker angstfølelsen opp og forteller at noe er riv ruskende galt. Kroppen vil aldri gå ut av forsvar og tror hele tiden at det er en eller annen form for fare som lurer rundt neste hjørnet. Det er det som skiller frykt og angst fra hverandre.

 

Viktig å oppsøke hjelp

 

De fleste klarer å roe seg ned etter en hendelse som kan utløse frykt eller angst. Når frykten derimot går over til angst, som begynner å ta over livskvaliteten og styrer hvordan du lever livet ditt så blir det et alvorlig problem.

 

Hvis du da går rundt og har en urealistisk frykt for alt verden har å by på, så vil du til slutt sitte igjen med svært få gleder i livet. Det kan videre ende med at du isolerer deg helt. Det er derfor viktig å jobbe med angsten, og oppsøke hjelp hvis angsten overtar livet ditt.

 

I følge rådet for psykisk helse så er angst en av de vanligste psykiske helseplagene i Norge. Om lag 30 prosent får en angstlidelse i løpet av livet. Med rett behandling, og egen innsats så kan du lære å håndtere angsten bedre, men det er på ingen måte en enkel oppgave, og det krever mye arbeid.

 

Et angstanfall er fryktelig vondt og det føles ut som at du skal dø, eller at det skal klikke for deg. Noe som igjen kan trigge en frykt for dette ubehaget – angst for angsten. Det som er aller viktigst å vite er at det ikke er farlig.

 

Du har angst, det er kjipt, men det er ikke farlig.

-Bård Tufte Johansen, fra forestillingen «mann (44)»

 

 

Her har du 5 ting du kan gjøre for å takle et angstanfall

 1. Oppsøk lege: Dette er ikke noe jeg mener at du skal gjøre hver gang du opplever angstanfall. Men har du ikke hatt angstanfall lenger, og du kjenner på en rekke fysiske symptomer som du ikke klarer å forklare, så kan det være lurt å oppsøke en lege. Symptomene kan minne om mer alvorlige pustevansker som astma eller hjertesykdom. En lege vil dermed kunne stille riktig diagnose så man ikke lenger trenger å være i tvil.

   

 2. Stå i angsten: Når du får et angstanfall eller hyperventilerer, så kjenner du det fysisk på kroppen. Du blir ofte nummen i armer og ben. Du får vansker med å puste. Du blir svimmel og hjertet kan slå fortere enn normalt. Dette i seg selv kan være skremmende og jo reddere du blir, jo mer forsterkes symptomene, derfor er det lurt å lære seg til å tåle dette ubehaget.

  Forsøk derfor å ikke stritte imot. Du vet at det er angst. La den herje i kroppen. Etterhvert vil du se at det ikke er farlig og kroppen vil fortere gå ut av beredskap.

  For å få dette til så er det lurt å gjøre noe som vender fokuset ditt utover. Begynn å rydde (Nei, jeg vet at det er det siste du vil eller tror at du klarer når du er i full panikk, men kroppen klarer det og hode vil sakte men sikkert gå ut av alarmberedskapen), eller du kan gå å ta deg en dusj, gå å tell eggene i kjøleskapet – Bare det er noe som får deg til å vende fokus utover og ikke innover mot angsten og ubehaget.

 3. Gå ut i frisk luft: Det hjelper ofte å få klarnet tankene med luft. Prøv å puste med jevne åndedrag samtidig som du går rolig frem og tilbake. Det kan også hjelpe og stryke seg over armene.

  Hvis du har noen du stoler på i nærheten så kan det være godt å få med denne personen ut slik at han eller hun kan snakke med deg, eller bare sitte der sammen med deg. Kanskje de også kan holde rundt deg. Mange ganger hjelper det med fysisk kontakt og noen trygge armer rundt seg.

   

 4. Skriv ned følelsene dine/noter: Hvis ikke du klarer det når det står på som verst, prøv å gjør det så fort du føler deg bedre. Legg merke til hvordan kroppen reagerer på ulike ting og skriv dem ned. Etter en periode vil du da få en oversikt over hva som trigger angsten. Da vil det bli lettere å forhindre, eller jobbe seg ut av nye anfall.

   

 5. Styr unna google: For all del, ALDRI finn på å google symptomene dine. Jeg har selv gått i denne fella så alt for mange ganger. Det har resultert i at symptomtrykket øker og ender opp med at jeg i hode mitt har skrevet både testament, farvelbrev og mine siste ønsker. Trodde du ikke at du skulle dø før googlesøket, så tror du det i alle fall etterpå.


Kort oppsumert:

Bevisstgjøring er nøkkelen. Jo mer oversikt du får over følelsene, og jo mer bevisst du blir på handling og tankemønstrene dine, jo lettere vil det bli å håndtere dem.

Forsøk også minne deg selv på dette: Angst er fryktelig vondt, men det er heldigvis, ikke farlig.

 


Les også:

En ny dag med nye angstanfall

5 ting du kan gjøre for å forebygge depresjon

 

PS. jeg har laget et gratiskurs som gir deg 4 verktøy du kan bruke for å håndtere angst

Kommentarer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no

Scroll Up